MBT Biológia - www.mbt-biologia.hu - info@mbt-biologia.hu | nyomtatta: vendég


Főoldal Tudományra új kullancsfaj került elő a hazai barlangokból

Tudományra új kullancsfaj került elő a hazai barlangokból

Közzétette: Mecsnóber Melinda 2014. 09. 22. Olvasottság:10760

denevérkullancs, barlang, Ixodes ariadnae, Pilis, Leány-barlang

A pilisi Ariadne-barlangrendszerről kapta a nevét az a denevéreken élősködő kullancsfaj, melyet a közelmúltban Dr. Hornok Sándor (Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Parazitológiai és Állattani Tanszék) vezetésével széleskörű együttműködés eredményeként fedezett fel egy hazai kutatócsoport. A munkában a Magyar Természettudományi Múzeum Állattárának zoológusai is közreműködtek.

1. kép: A hazai barlangjainkban közönséges, hosszú lábú Ixodes vespertilionis (Fotó: Lerner Balázs)

1. kép: A hazai barlangjainkban közönséges, hosszú lábú Ixodes vespertilionis (Fotó: Lerner Balázs)

Európában két denevéreken élősködő kullancsfajról volt eddig tudomásunk. Az Ixodes vespertilionis (Koch, 1844) (1. kép) széles elterjedési- és gazdakörrel rendelkezik. A hosszú lábú, denevér lakta barlangok faláról is gyűjthető kullancsfaj a Bartonella kórokozó baktérium fajok hordozója, s akár embereken is élősködhet.


Az Ixodes simplex (Neumann 1906) leginkább gazdaállatáról gyűjthető, mely a legtöbb esetben a hosszúszárnyú denevér (Miniopterus schreibersii (Kuhl 1817)). A ritka kullancsfajnak csak néhány magyarországi adata ismert.

Az I. vespertilionis tér-idő dinamikájának vizsgálata és a ritka I. simplex elterjedésének kutatása során a szakembereknek feltűnt, hogy a több mint 500 gyűjtött példány között akadnak olyanok, melyek alaktanilag mindkét fajtól több karakter tekintetében eltérnek. Az erősen konzervatív, a rokonfajok közötti kapcsolatok kimutatására alkalmas citokróm-oxidáz I (COI) gén 700 bázispárnyi szakaszának analízise megerősítette azt a feltevést, hogy eddig ismeretlen kullancsfajt sikerült felfedezni. Az eltérés mértéke az I. vespertilionis fajtól 12%, míg az I. simplex fajtól 14% volt. A tudományra új kullancsfaj neve Ixodes ariadnae Hornok 2014 (2. és 3. kép). A fajleírás alapjául szolgáló példány (holotípus) a pilisi Ariadne-barlangrendszerhez tartozó Leány-barlang egyik denevér lakta termének faláról gyűjtve került elő. További szabadon talált egyedeket azonosítottak a Legény-barlangból. Az új kullancsfaj nimfadenevér (Myotis alcathoae), hegyesorrú denevér (Myotis blythii) és barna hosszúfülű denevér (Plecotus auritus) egyedeken élősködve is előfordult. Érdekes, hogy az I. ariadnae hím egyedei egyelőre ismeretlenek, a gyűjtések során csak vérszívott nőstények, nimfák és lárvák kerültek elő.

Az I. ariadne fajról készült leírás a Parasites and Vectors című folyóiratban olvasható.
https://docs.google.com/file/d/0B3ckKR5kBNzmVG10N0I0OTBSSzg/edit




2. kép: Ixodes ariadnae (fotó: Hornok Sándor)





3. kép: Pásztázó elektronmikroszkópos (SEM) felvétel az I. ariadnae szájszervéről és palpusáról (dorsalis nézet, skála: 0,5 mm, Fotó: Kontschán Jenő)


A felfedezésről szóló előadást az MBT Állattani Szakosztályának októberi ülésén, október 1-én 16 órakor hallgathatják meg az érdeklődők Dr. Hornok Sándor előadásában az ELTE-TTK Északi Tömbjének 0.100A sz. termében.

A kutatásban az MTA ATK Növényvédelmi Intézete, az Ariadne Karszt- és Barlangkutató Egyesület, a Debreceni Egyetem Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszéke, a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat, a Szent István Egyetem Állattani és Ökológia Tanszéke, valamint a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem munkatársai is részt vettek.

Írta: Angyal Dorottya
Fotók: Hornok Sándor, Kontschán Jenő, Lerner Balázs


A(z) Állattani hírek rovat összes cikke:

2023. 03. 06. Meghívó

2023. 02. 24. Meghívó

2023. 01. 13. Meghívó

2022. 12. 12. MEGHÍVÓ

2022. 10. 29. Kiskertes kertészkedés kérdőív

2022. 10. 26. MEGHÍVÓ

2022. 10. 24. Év Rovara 2023 szavazás

2022. 10. 03. MEGHÍVÓ

2022. 07. 31. Meghívó: Az eurázsiai hód Magyarországon egykor és most

2022. 04. 04. MEGHÍVÓ

Ideart Az oldal 121 ms alatt készült el. Felhasználó: vendég